Eko korpice će sadržati sezonsko povrće i voće (a povremeno ljekovito i začinsko bilje, te cvijeće) koje tim EkoDizajn-a uzgoji na farmi Nešto Više u Humilišanima, te osigura ugovorenom proizvodnjom i otkupom od odgovornih lokanih eko proizvođača.
Sadržaj korpice će se okvirno unaprijed znati, ali nikada neće biti identičan. Radi se o mješavini svih sezonskih kultura koje na prirodan način sazrijevaju u plasteniku i voćnjaku za naše klijente.
Težina korpice će varirati, ovisno o sezoni i kulturama koje su spremne za branje. Naprimjer, u zimskoj ili ranoproljetnoj sezoni zeleniša, kada nema nikakvog voća za branje, očekivati je da će korpica biti lakša jer će biti popunjena blitvom, kupusnjačama, salatama, mladim lukom… dok će u vrijeme ljetne ili jesenje sezone težiti više zbog kultura koje su teže kao što su krastavac, krompir, paradajz, trešnje, jabuke, itd.
U prvo vrijeme, svi proizvodi u korpici će biti proizvedeni od strane tima EkoDizajna na farmi Nešto Više. Vremenom, u korpice ćemo uključivati proizvode odgovornih lokalnih eko proizvođača sa kojima ćemo unaprijed ugovoriti uzgoj i otkup voća i povrća, uz stalni nadzor osoblja EkoDizajna. Kada se u korpici nađe proizvod koji nije plod sa farme Nešto Više, klijent će dobiti obavijest da je određena kultura u korpici uzgojena od strane lokalnog proizvođača sa njenim/njegovim imenom i adresom. Svi naši suradnici – proizvođači će imati obavezu da dozvole klijentima da posjete mjesto uzgoja i odgovore na pitanja o načinu uzgoja kulture koju su klijenti dobili u korpici.
Tim EkoDizajna će nadgledati procese uzgoja kod drugih proizvođača kako bismo mogli garantirati da se radi o eko uzgoju hrane. U slučaju otkrivanja da suradnik ne prati dogovorene upute za eko uzgoj, tim EkoDizajna će odmah obustaviti svaku suradnju sa tom osobom.
Eko korpice će se organizirati i isporučivati na kućnu adresu klijenta dogovorenim danima u sedmici/tjednu na području Mostara. Većina plodova, ako ne i svi, će biti ubrani namjenski na dan isporuke. Izuzetak mogu (ne neophodno) biti kulture koje se u određenom momentu moraju obrati i skladištiti, kao što su krompir, jabuke, kruške i sl.
Klijenti će prilikom isporuke i plaćanja korpice na kućnoj adresi dobiti i fiskalni račun. Prednost ćemo davati klijentima sa kojima ugovorimo redovitu sedmičnu/tjednu isporuku, u odnosu na one koje bi željeli povremeno kupiti naš proizvod. Redovitim klijentima ćemo omogućiti plaćanje preko računa, ukoliko im to bolje odgovara.
Zainteresirane klijente ohrabrujemo da nam se što prije jave, kako bismo ih dodali na listu za isporuku eko-korpica. Broj eko korpica, a samim tim i broj klijenata koje možemo uslužiti je limitiran, ali će se vremenom do neke razine, povećavati.
Sami početak isporuke prvih korpica smo željeli sprovesti krajem prvog mjeseca 2017. Zbog višednevnih, za naše podneblje veoma niskih temperatura koje su išle i do -15°C, većina zasađenog povrća se smrzla, a dio koji će se možda oporaviti će trebati više vremena za dalji razvoj. Zbog toga smo primorani da isporuku prvih eko korpica prolongiramo za rano proljeće. Počinjemo sa manjim brojem klijenata, a širenju se nadamo već od pristizanja ranih ljetnih kultura.
.